Jadi sampai dinTambun kami mulakan misi mencari makan dahlah perut dah kriuk kriuk lapar. Hajat nak makan Mi Ketam tapi kedai tu hanya bukak jam 3.30pm. Adoi. Pusing punya pusing kami berhenti makan di Kedai Nasi Beriyani Gam Kak Umi.
Kami order nasi beriyani kambing dan ayam. Juga diserve dengan papadom dan acar timun.
Memang sedap!! Cerah pinggan kami makan. Total nasi beriyani dengan air laici ialah RM19.00. Nasi dia memang menggunakan basmathi yang panjang-panjang.
Lepas makan check in di Regalodge untuk berehat sekejap. Petang kami ke Taman Dr Seevinagam. Kitaorang panggil Taman Dr Chewing gum sebab berbelit lidah nak sebut. Lokasi berdekatan Hospital Ipoh. Taman ni memang menarik untuk bersantai di waktu petang, bersenam, beriadah bersama keluarga. Sayangnga Hannah tido. Jadi kami makan laksa, pasembut dan cendol.
Pasembuq
Laksa
Taman ni sangat cantik untuk buat photoshoot. Sebab Hannah tido dan tak dapat bergambar kami teruskan perjalanan Lorong Choh Tambun untuk pekena Mi ketam Sempoii.
Mi ketam sedap cuma kalau kemanisan kuah dikurangkan lebih sedap. Bagi I agak pricey. Untuk 2 mi ketam RM52. Tapi puas makan sebab isi ketam penuh.
Hari kedua
Bezanya dengan Nasi kandar Penang ialah kuahnya yang sedikit pedas serta ditambah dengan Sambal Kelapa. Sedap!! Total makan dua orang dengan lauk kambing, ayam goreng, bendi, telur asin ialah RM13.30. Agak murah.
Nanti saya akan sambung ke entry seterusnya..
Xoxo
Maz
thanks review pasai makanan sedap di ipoh... saya ke sana kdg2 tk tahu nak makan di mana :D
ReplyDeleteWelcome Eny. Ipoh tempat tang best. Makan pun sedap sebenarnya. Kalau nk mkn lauk tengahari makan nasi campur boleh try kat Restoran Sabar Menanti. Lauk sgt byk. Tp hari tu tk smpat p.. Hehe
ReplyDelete