Monday 2 March 2015

MANTIS PRAWN memang sedap dan manis

Ini kisah Sabtu lepas, bersemangat shopping barang dapur dan dapat kuar sorang-sorang. Having me day alone. Hehe. Nak pergi beli barang dapur je pun kat pasar tani. Haha. So excited lagipun jumpa parents i kat sana. Ajak my mum pusing-pusing tengok ikan dan ternampk mahkluk udang ni, mantis prawn atau udang lipan. Sebab nak try masak i beli 7 ekor ja pun. Murah ok sekilo baru Rm7.00. Al maklum tak famous lagi. Selalu udang ni kita boleh dapat kat restoran makanan laut cina ja. So menunya i buat butter prawn je. Hubby kata sedap and manis sebab rasa butter tu dapat diserap ke dalam udang lipan ni. Tapi, jalan masak lama2 tau nanti isi dia hancur plak.

                Mantis prawn

Lepas tu, ada ketam. I memang dah pesan kat my mum nak ketam. Sebab nak masak Mi Ketam untuk husband I. Jadi dapatlah 5-6 ekor banyak isi dan besar. Sedap tengok masak je belum.

 Ketam ni kalau nak pilih ikut panduan my Father In Law, kena pilih ketam betina (yg color cm atas ni), pastu picit2 sikit nak check banyak isi ke tak.

Kalau kat penang ni, my FIL beli sebaldi ketam yang penuh isi. Eh memang heavenlah kalau makan tu kan. Alhamdullilah tak da alergi untuk makan. Cuma air ketam ni , bila I basuh akan menggatalkan tangan I. Jadi bila balik pasar ni, cepat-cepat bersihkan ketam, cuci tangan dengan Dishwasher shaklee, lap tangan kering-kering then sapu herbal blend cream. Lega sikit rasa tak dalah sempat nak menggaru or menggatal. Memang BERKESAN cara ni. 
Lepas breakfast I akan makan 2 biji GARLIC. Alhamdullilah and seriously Sangat2 membantu alergi I ni.

Xoxo

Maz

1 comment: